UNILEVER MAGYARORSZÁG KFT.

UNILEVER MAGYARORSZÁG KFT

„Nem került sor utólagos alkudozásra, vitára, hogy ez sem, meg az sem volt benne az ajánlatukban. Azt gondolom, hogy ez minden beruházó rémálma.”

Egy kétmilliárdos nagyberuházás tervét cégünk készítette. Ennek kapcsán ismertem meg a Pallér Csarnok Kft. -t, mely a munka egy nagy „szeletén” dolgozott.

Az acélszerkezetek készítésének, valamint az épületegyüttes „öltöztetési” munkáinak (ipari panelek, nyílászárók, függönyfal) kivitelezési jogát ők nyerték el kedvező ajánlatukkal. Tervezői művezetés keretében végigkövethettem munkavégzésüket.
Mivel több, mint 30 éve dolgozom a szakmában, mindig kíváncsian várom, hogy a számomra ismeretlen kivitelezők milyen munkát végeznek. Velük, a Pallér Csarnok Kft. -vel kapcsolatban több meglepetés is ért:

Tiszteletben tartották a terveinket, nem akartak improvizálni.

Minden olyan esetben, amikor tervünk valamely anyagban egy márkát jelölt meg, jóváhagyásunkat kérték a változtatásra, ha úgy gondolták, hogy a helyettesítő anyag azonos, vagy jobb végeredményt adhat.

A munkahelyi építésvezetés felkészült, tájékozott volt.

Mivel az építkezésen nem volt generálkivitelező, ezért az építésszervező generál ütemtervéhez kellet igazodniuk, amelyet maradéktalanul teljesítettek.

A munkában résztvevő többi kivitelező üteméhez alkalmazkodva végezték a kivitelezést, hogy a többi kivitelezőt ne hátráltassák. Sőt inkább kiszolgálták őket, ha a végeredmény ezt kívánta.

A kivitelezői létszámot mindig rugalmasan kezelték, s az elvégzendő feladat nagyságához és határidejéhez igazították.

Minőségi kifogás nem merült fel a munkájukkal kapcsolatban, a műszaki ellenőrök észrevételeire pozitívan, jobbító és javító szándékkal reagáltak.

És ami számomra a legnagyobb élmény volt (a hab a tortán, ahogy mondani szokták), a műszaki előkészítésük. Én a szakmát kivitelező cégeknél kezdtem, s abban az időben egészen természetes volt minden kivitelező vállalatnál a műszaki előkészítő, vagy a műszaki előkészítő csoport. Az utóbbi években egyre kevesebb olyan vállalkozással találkoztam, ahol ez a „lépcsőfok” meglett volna a tervező és a kivitelező építésvezetője között. Mondanom sem kell, hogy ebből mennyi kellemetlensége származik a beruházóknak, s mennyit nyaggatják emiatt a tervezőt a felkészületlen, tervet nem ismerő kivitelezők. A Pallér Csarnok Kft. -nél ez nem fordulhat elő, hiszen a tervünket szinte megtanulták, műszaki előkészítő mérnökük tervünk minden részletével tisztában volt. Ezért aztán pontosan tudták, hogy mire adnak ajánlatot, mire vállalkoznak. Így nem kerül sor utólagos alkudozásra, vitára, hogy ez sem, meg az sem volt benne az ajánlatunkban. Azt gondolom, hogy ez minden beruházó rémálma.

S emiatt az utolsó gondolatsor – műszaki előkészítés – miatt alakult ki bennem az a meggyőződés, hogy a soron következő kivitelezési munkáknál is feltétlen érdemes lesz a Pallér Csarnok Kft. -t is felkérni ajánlattételre.

Unilever Magyarország kft
okl. építőmérnök, Piramis Mérnöki Iroda Kft.
Veszprém, Unilever Magyarország Kft., hűtőház, 2011

Kapcsolódó bejegyzések

PARAT UNGARN KFT

“A Pallér Csarnok Kft. bizonyította szakmai hozzáértését, rugalmasságát a kivitelezés minden egyes munkafázisában, miközben rejtett költségek nélkül professzionális…[ ]


POLGÁR-INVEST KFT.

POLGÁR-INVEST KFT.

„Eredetileg vállalt kivitelezési határidejüket – mi kérésünkre – egy hónappal előrébb tudták hozni. Nem értek váratlan, az ajánlattól…[ ]