Mi a szendvicspanel és mennyire jó hőszigetelő?

A fém fegyverzetű hőszigetelt szendvicspanel a csarnok tető és oldalfal burkolati eleme, amit az építőipar több mint 40 éve használja. Ez az építőelem két acél fegyverzet (bordázott acéllemez) között különböző vastagságú poliuretán hab, illetve ásványgyapot kitöltést tartalmaz.

Tulajdonságai

  • előre gyártott burkolati rendszer
  • képes az időjárásból adódó állékonysági, épületfizikai és tűzvédelmi követelményeknek egyaránt eleget tenni
  • hosszú élettartam
  • gyors szerelhetőség

Előnyök

A régebben alkalmazott, helyszínen szerelt szendvicsburkolatokkal szemben a panelek előnye, hogy:

  • gyárilag készítik el, ezzel megakadályozva, hogy a burkolatban folytonossági hiba legyen
  • a hőszigetelési mutató majdnem megközelíti a 100%-ot, az eddigi 67 % helyett.
  • előre legyártva és méretre vágva érkeznek meg a szerelés helyszínére, ami jelentősen meggyorsíthatja a burkolási időt.

szendvicspanel

Szigetelő képesség

Ennek meghatározásához a hőátbocsátási tényező nyújt segítséget. A hőátbocsátási tényező az az érték, ami megmutatja, hogy az építőanyag mindkét oldalán, 1 m2-es területen a levegő 1 K (C) hőmérséklet különbsége esetén 1 másodperc alatt (J-ban mérve) mekkora hőmennyiség áramlik. Jelölése: u (korábban k)

MINÉL KISEBB EZ AZ ÉRTÉK ANNÁL JOBB A FAL SZIGETELŐ KÉPESSÉGE.

Kapcsolódó bejegyzések

Mennyi idő alatt épül meg megálmodott csarnoka?

Mennyi idő alatt épül fel megálmodott csarnoka?

Ha már rendelkezik jogerős építési engedéllyel, a kivitelezés ideje műszaki bonyolultságtól függően 3-4 hónap, a technológiai idők betartásával….[ ]


A beruházás elindításakor minden Beruházó számára fontos kérdés, hogy hogyan tudja minél kevesebb ráfordítással megvalósítani az általa megálmodott épületet. 2008. év elejétől a „fordított” adózást bevezették az építőipari szolgáltatások területére is, mellyel jelentősen megváltozott az építési tevékenységekkel kapcsolatos költségek elszámolása. A 2007.évi CXXVII. trv. 142. § (1) bekezdése szerint az adót a termék beszerzője, szolgáltatás igénybevevője fizeti meg termékértékesítés, ingatlanhoz kapcsolódó építési-szerelési, karbantartási, javítási szolgáltatások nyújtása esetében. Ha a generálkivitelező olyan ingatlant hoz létre, amelyet nem kell az ingatlan nyilvántartásba bejegyezni, de az építkezés engedélyköteles fordítottan adózik. MIT IS JELENT A FORDÍTOTT ADÓZÁS A GYAKORLATBAN A BERUHÁZÓ SZÁMÁRA ÉS HOGYAN TUD EZZEL KÖLTSÉGET MEGTAKARÍTANI? A fordított ÁFA fizetés azt jelenti, hogy az ÁFA működési mechanizmusával ellentétben értékesítéskor nem az eladó fizeti meg a számlában foglalt összeg után az ÁFÁt, hanem a vevő. A fizetés azonban a vevő részéről nem jelent – néhány kivételtől eltekintve – tényleges befizetést, mivel ha a vállalkozás Áfa alany, akkor a számla alapján jogosult az ÁFA levonására is és így nem keletkezik tényleges adófizetési kötelezettség! Vagyis ha a Beruházó az építési munkát kiadja generálkivitelező részére, akkor ő olyan számlát kap a Kivitelezőtől, melyen az ÁFA tartalom nem lesz feltüntetve. A Beruházónak kell kiszámolni és befizetnie az adót, viszont ha a Beruházó áfa alany, akkor egyúttal le is vonja az ÁFÁt. Tehát a Beruházónak nettó értéken elég meg finanszíroznia az építkezést, amennyiben generálkivitelezővel végezteti el az építkezést. A Beruházó megoszthatja az építkezést, úgy hogy megveszi az anyagokat és alvállalkozókat von be a kivitelezésbe, de ekkor csak az alvállalkozók munkadíjának elszámolásakor tud ÁFÁt levonni és követelni egyszerre az NAV-tól, mivel az anyagok megvásárlásakor rögtön ki kell fizetni azt az eladónak. Ezzel elveszti a lehetőséget, hogy a projektet nettó értéken finanszírozza meg, ugyanis az ÁFÁt csak a megkezdett áfa időszak végén igényelheti vissza. Összefoglalva a „fordított adózás” egy fajta költség megtakarítást jelent, abban az esetben, ha generálkivitelezővel építetjük meg az épületünket, mert amikor az ÁFA fizetési kötelezettség keletkezik egyúttal ÁFA levonási jog is keletkezik, így nettó értéken valósulhat meg a beruházás.

Hogyan spóroljuk meg az ÁFA kifizetését?

A beruházás elindításakor minden Beruházó számára fontos kérdés, hogy hogyan tudja minél kevesebb ráfordítással megvalósítani az általa megálmodott…[ ]